Кафедра економічної кібернетики та управління економічною безпекою (ЕК)
Постійний URI для цієї колекції
Перегляд
Перегляд Кафедра економічної кібернетики та управління економічною безпекою (ЕК) за темою "agrarian business entities"
Зараз показано 1 - 2 з 2
Результатів на сторінку
Варіанти сортування
Публікація Методичні аспекти оцінки ефективності використання ресурсного потенціалу суб’єктів аграрного бізнесу(2022) Степаненко, С. В.В ході дослідження проаналізовано методику оцінки ефективності управління ресурсним потенціалом підприємства. Узагальнено економічну сутність категорій «потенціал» та «ресурсний потенціал підприємства». Визначено що для досягнення цілей розвитку підприємств ресурсний потенціал повинен бути системою взаємопов'язаних оптимальних кількісних та якісних ресурсних пропорцій. Лише за такої умови можливо отримати позитивні економічні та соціальні результати на різних рівнях. На кожному конкретному етапі, ресурсний потенціал охоплює більшу чи меншу сукупність ресурсів у різних співвідношеннях. Структура цього потенціалу впливає на ефективність використання ресурсів і кінцевий результат діяльності підприємства. Вибір методу оцінки залежить від цілей та завдань дослідження, рівня, на якому проводиться аналіз та оцінка, підходу до розуміння сутності та змісту формування, розвитку та відтворення ресурсного потенціалу. Розроблено систематизацію суб’єктів аграрного бізнесу по наявності та ступеню ефективності використання ресурсного потенціалу. Запропоновано напрями підвищення ступеня ефективності використання ресурсного потенціалу. Ensuring the competitiveness and implementation of competitive advantages of agrarian business entities in the conditions of the development of the market economy in Ukraine is closely related to the processes of rational formation and effective use of their resource potential. The formation and development of resource potential takes place in different directions and is determined individually for each subject of agrarian business. In the course of the study, the methodology for assessing the effectiveness of management of the enterprise's resource potential was analyzed. The economic essence of the categories "potential" and "resource potential of the enterprise" is summarized. It was determined that in order to achieve the goals of enterprise development, the resource potential should be a system of interconnected optimal quantitative and qualitative resource proportions. Only under this condition is it possible to obtain positive economic and social results at various levels. At each specific stage, the resource potential covers a larger or smaller set of resources in different ratios. The structure of this potential affects the efficiency of the use of resources and the final result of the enterprise. The choice of the evaluation method depends on the goals and tasks of the research, the level at which the analysis and evaluation is carried out, the approach to understanding the essence and content of the formation, development and reproduction of the resource potential. A systematization of agricultural business subjects was developed according to the availability and degree of efficiency of use of resource potential. Directions for increasing the degree of efficiency of use of resource potential were proposed. The formation and deve- lopment of agricultural enterprises of various types are closely related to the solution of organizational and economic tasks to increase the return from each spent unit of resource potential, its expanded reproduction, improvement of the structure, and improvement of the effectiveness of the activities of agricultural business entities.Публікація Формування ресурсного потенціалу суб'єктів аграрного бізнесу в умовах інклюзивної економіки(2022) Степаненко, С. В.Визначено, що ресурси аграрного виробництва є складною, інтегрованою системою, що пов'язує різні за своїми характеристиками групи ресурсів матеріального та нематеріального характеру, що дозволяють отримувати результати шляхом створення сільськогосподарської продукції. Встановлено, що не лише матеріальні, а й матеріальні ресурси визначають можливості суб'єктів аграрного бізнесу та надають суттєвий вплив на ефективність їх функціонування. Виявлено структурного ресурсного потенціалу підприємства, встановлено фактори, що взначають формування та функціонування ресурсного забезпечення в умовах інклюзивного розвитку. Встановлено, що як основу інклюзивного розвитку економіки можна виділити ряд основних складових ресурсного потенціалу: природно-ресурсний потенціал, трудовий, підприємницький, матеріальний, інвестиційний, фінансовий, інформаційний, науково-технологічний. Формування ресурсного потенціалу суб'єктів аграрного бізнесу відбувається відповідно до певних принципів: екологічність та екологічна забезпеченість, технологічність, надійність, універсальність та комфотність технічних засобів, економічність та енергозбереження, комплексна механізація, автоматизація та комп'ютеризація. The purpose of the article is to consider the scientific and methodological foundations of the formation of the resource potential of agrarian business entities in the conditions of inclusive development. The study is dedicated to the comprehensive study of the formation of the resource potential of enterprises of the agroindustrial complex in the conditions of an inclusive economy as one of the factors of sustainable development. Solving the task of stabilizing and further increasing production in the agricultural sector requires improving the use of the resource potential of agricultural enterprises, since the real possibilities of increasing the industry's resources are far from unlimited. The principles of interdisciplinarity and systematicity were the methodological basis, which made it possible to consider the phenomena studied from different angles as a single whole consisting of interdependent components. It was determined that the resources of agricultural production are a complex, integrated system that connects groups of material and non-material resources that differ in their characteristics, allowing to obtain results through the creation of agricultural products. It was established that not only material, but also non-material resources determine the capabilities of agrarian business entities and have a significant impact on the efficiency of their functioning. The structure of the enterprise's resource potential is revealed, the factors that determine the formation and functioning of resource provision in the conditions of inclusive development are established. In this regard, complexity and systematicity are leading characteristics of resource potential. It has been established that several main components of the resource potential can be identified as the basis of the inclusive development of the economy: natural resource potential, labor, entrepreneurial, material, investment, financial, informational, scientific and technological potential. The formation of the resource potential of agrarian business entities takes place in accordance with certain principles: environmental friendliness and environmental security, technology, reliability, universality and comfort of technical means, economy and energy saving, complex mechanization, automation and computerization.