Публікація:
Метод пошуку об’єктів інтересу за спектральними ознаками на зображеннях з активної оптико-електронної системи спостереження

Завантаження...
Зображення мініатюри

Дата

2014

Назва журналу

ISSN журналу

Назва тома

Видавництво

Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”

Дослідницькі проекти

Організаційні підрозділи

Видання журналу

Анотація

Предметом вивчення в статті є метод пошуку об’єктів інтересу за спектральними ознаками на основі активної оптико-електронної системи, у якій в якості джерела випромінювання застосовується набір багатоспектральних лазерних випромінювачів, з подальшою комп’ютерною обробкою отриманого зображення. Метою є розробка методу пошуку об’єктів інтересу із застосуванням активної оптико-електронної системи з подальшою комп’ютерною обробкою отриманого зображення. Завдання: аналіз особливостей побудови і функціонування активних оптикоелектронних систем з динамічною спектральною обробкою; розробка методу пошуку об’єктів за спектральними ознаками активною оптико-електронною системою з комп’ютерною обробкою зображень; розробка математичної моделі, яка дозволяє прийняти рішення про наявність об’єкта інтересу шляхом визначення ділянок зображення з елементами, що мають найбільше значення яскравості. Використовуваними методами є: методи цифрової обробки зображень, методи математичного моделювання, методи теорії оптимізації, аналітичні та емпіричні методи аналізу зображень після їх цифрової обробки. Отримані такі результати. Проаналізовано особливості побудови і функціонування активних оптико-електронних систем з динамічною спектральною обробкою. Розроблено метод пошуку об’єктів за спектральними ознаками активною оптико-електронною системою з комп’ютерною обробкою зображень. Розроблена математична модель, яка дозволяє прийняти рішення про наявність об’єкта інтересу шляхом визначення ділянок зображення з елементами, маючими найбільше значення яскравості.

Опис

Ключові слова

активна оптико-електронна система, комп’ютерна обробка зображення, пошук об’єктів на зображенні, спектральна ознака

Бібліографічний опис

Метод пошуку об’єктів інтересу за спектральними ознаками на зображеннях з активної оптико-електронної системи спостереження / А. П. Гурін, Г. В. Худов, О. В. Масленко, П. Є. Минко, Ю. С. Соломоненко // Системи управління, навігації та зв'язку. – 2024. – №2 (76) . – С. 5-10.

DOI