Публікація:
Формування ресурсного потенціалу суб'єктів аграрного бізнесу в умовах інклюзивної економіки

Завантаження...
Зображення мініатюри

Дата

2022

Назва журналу

ISSN журналу

Назва тома

Видавництво

Дослідницькі проекти

Організаційні підрозділи

Видання журналу

Анотація

Визначено, що ресурси аграрного виробництва є складною, інтегрованою системою, що пов'язує різні за своїми характеристиками групи ресурсів матеріального та нематеріального характеру, що дозволяють отримувати результати шляхом створення сільськогосподарської продукції. Встановлено, що не лише матеріальні, а й матеріальні ресурси визначають можливості суб'єктів аграрного бізнесу та надають суттєвий вплив на ефективність їх функціонування. Виявлено структурного ресурсного потенціалу підприємства, встановлено фактори, що взначають формування та функціонування ресурсного забезпечення в умовах інклюзивного розвитку. Встановлено, що як основу інклюзивного розвитку економіки можна виділити ряд основних складових ресурсного потенціалу: природно-ресурсний потенціал, трудовий, підприємницький, матеріальний, інвестиційний, фінансовий, інформаційний, науково-технологічний. Формування ресурсного потенціалу суб'єктів аграрного бізнесу відбувається відповідно до певних принципів: екологічність та екологічна забезпеченість, технологічність, надійність, універсальність та комфотність технічних засобів, економічність та енергозбереження, комплексна механізація, автоматизація та комп'ютеризація. The purpose of the article is to consider the scientific and methodological foundations of the formation of the resource potential of agrarian business entities in the conditions of inclusive development. The study is dedicated to the comprehensive study of the formation of the resource potential of enterprises of the agroindustrial complex in the conditions of an inclusive economy as one of the factors of sustainable development. Solving the task of stabilizing and further increasing production in the agricultural sector requires improving the use of the resource potential of agricultural enterprises, since the real possibilities of increasing the industry's resources are far from unlimited. The principles of interdisciplinarity and systematicity were the methodological basis, which made it possible to consider the phenomena studied from different angles as a single whole consisting of interdependent components. It was determined that the resources of agricultural production are a complex, integrated system that connects groups of material and non-material resources that differ in their characteristics, allowing to obtain results through the creation of agricultural products. It was established that not only material, but also non-material resources determine the capabilities of agrarian business entities and have a significant impact on the efficiency of their functioning. The structure of the enterprise's resource potential is revealed, the factors that determine the formation and functioning of resource provision in the conditions of inclusive development are established. In this regard, complexity and systematicity are leading characteristics of resource potential. It has been established that several main components of the resource potential can be identified as the basis of the inclusive development of the economy: natural resource potential, labor, entrepreneurial, material, investment, financial, informational, scientific and technological potential. The formation of the resource potential of agrarian business entities takes place in accordance with certain principles: environmental friendliness and environmental security, technology, reliability, universality and comfort of technical means, economy and energy saving, complex mechanization, automation and computerization.

Опис

Ключові слова

ресурсний потенціал, інклюзивна економіка, суб'єкти аграрного бізнесу, агропромисловий комплекс, інклюзивний розвиток, resource potential, inclusive economy, agrarian business entities, agro-industrial complex, inclusive development

Бібліографічний опис

Степаненко С. В. Формування ресурсного потенціалу суб'єктів аграрного бізнесу в умовах інклюзивної економіки / С. В. Степаненко // Вісник Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова. – 2022. – Т. 27, № 3 (93). – С. 79-83.

DOI