Публікація:
Використання методів адаптивного нечіткого кластерування для вирішення завдання опрацювання матричних даних

Завантаження...
Зображення мініатюри

Дата

2022

Назва журналу

ISSN журналу

Назва тома

Видавництво

Дослідницькі проекти

Організаційні підрозділи

Видання журналу

Анотація

Метою роботи є розробка пакетних та адаптивних матричних алгоритмів кластерування, які розширюють метод нечітких С-середніх, а також розробка програмного забезпечення, що реалізує запропоновані модифіковані алгоритми. Методологічна основа кваліфікаційної роботи полягає в застосуванні методів аналізу, класифікації, узагальнення та опису досліджених методів нечіткого кластерування, а також у постановці експерименту на основі розроблених модифікацій алгоритму нечітких С-середніх. У ході виконання кваліфікаційної роботи розроблені матричні модифікації алгоритму нечітких С-середніх і програмне забезпечення, що реалізує їх. Введені методи дозволяють працювати безпосередньо з матричними даними, уникаючи громіздких операцій векторизації-девекторизації, покращуючи час кластерування при однаковій якості з алгоритмом, що модифікується. Запропоновані методи застосовні для дослідження та обробки електромагнітних, теплових і оптичних полів вимірювань, областей забруднення повітряного басейну, медичних спостережень, цифрових зображень та відеорядів.

Опис

Ключові слова

адаптивна кластеризація, алгоритм c-середніх, аналіз даних, кластерний аналіз, матриця, матричний метод, можливісна кластеризація, навчання без вчителя, нечітка кластеризація

Бібліографічний опис

Анісімов В. Е. Використання методів адаптивного нечіткого кластерування для вирішення завдання опрацювання матричних даних : пояснювальна записка до атестаційної роботи здобувача вищої освіти на другому (магістерському) рівні, спеціальність 122 Комп’ютерні науки / В. Е. Анісімов ; М-во освіти і науки України, Харків. нац. ун-т радіоелектроніки. – Харків, 2022. – 77 с.

DOI