За технічних причин Електронний архів Харківського національного університету радіоелектроніки «ElAr КhNURE» працює тільки на перегляд. Про відновлення роботи у повному обсязі буде своєчасно повідомлено.
 

Публікація:
Розроблення математичних моделей планування оперативних втручань

Завантаження...
Зображення мініатюри

Дата

2020

Назва журналу

ISSN журналу

Назва тома

Видавництво

ХНУРЕ

Дослідницькі проекти

Організаційні підрозділи

Видання журналу

Анотація

Із проведеного аналізу розподілу траєкторій доступу до ВМС встановлено, що завжди апріорна ймовірність вибору малотравматичної траєкторії доступу до субталамічної ділянки досить висока (близько 0,5), що пояснюється відносно неглибоким розташуванням ділянки, яка оперується (довжина траєкторії в дорослих пацієнтів у середньому не більше ніж 75 мм), і відсутністю на шляху хірургічного інструмента стовбурових структур у разі доступу з верхньої півсфери. Однією з переваг запропонованої математичної моделі побудови векторів сили тяги очних м'язів є те, що кріплення м'яза до поверхні очного яблука розглядається не як точка, а як певна поверхня. Розроблені математичні моделі дозволяють отримати тривимірну модель окорухового апарату з ОССК, а також встановити залежність кутів відхилення очного яблука від первинної позиції (кутів косоокості) від біологічних параметрів. Запропоновано більш точний спосіб визначення результуючого моменту сили окорухового м'яза.

Опис

Ключові слова

математична модель, корекція косоокості, нейронна мережа, візуалізація траєкторії хірургічного доступу

Бібліографічний опис

Розроблення математичних моделей планування оперативних втручань // Комп'ютерне планування малоінвазивних втручань в офтальмології та нейрохірургії : монографія / О. Г. Аврунін, Д.В. Кухаренко, В.О. П’ятикоп, В.В. Семенець, М.Ю. Тимкович, В.О. Філатов ; ХНУРЕ. – Харків, 2020. – Розд. 2. – С. 16–92.

DOI