За технічних причин Електронний архів Харківського національного університету радіоелектроніки «ElAr КhNURE» працює тільки на перегляд. Про відновлення роботи у повному обсязі буде своєчасно повідомлено.
 

Публікація:
Стійкий розвиток міст: сутність поняття та передумови впровадження

Завантаження...
Зображення мініатюри

Дата

2017

Назва журналу

ISSN журналу

Назва тома

Видавництво

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Дослідницькі проекти

Організаційні підрозділи

Видання журналу

Анотація

У статті доводиться актуальність та необхідність впровадження принципів і підходів концепції стійкого розвитку міст з метою удосконалення управління та вирішення численних завдань у соціально-економічній системі міста. Наголошено на неможливості ігнорування екологічних аспектів, проблем, питань, зрушень,щоразом із врахуванням економічної та соціальної складової доводить важливість саме стійкого розвитку. Представлено необхідність вирішення даного завдання на засадах системності, що пов’язано із наявним та тісним взаємозв’язком систем різних рівнів та необхідністю зростання рівня та якості життя населення. Визначено основні сутнісні характеристики стійкого розвитку міст, показано багатоаспектність та складність забезпечення управління стійким розвитком міста. Специфічність управління стійким розвитком міста полягає у необхідності координації зусиль, переборення суперечностей та узгодження інтересів численних суб’єктів. У статті наголошується на необхідності активного залучення місцевого населення, громадськості, організацій та об’єднань до визначення стратегічної мети розвитку міста, пріоритезації завдань, прийняття рішень та їх реалізації. Доводиться доцільність використання результатів соціологічних та маркетингових досліджень упроцесі визначення поточної моделі соціально-економічної системи міста та характеристик майбутньої стратегічної моделі. Особливої уваги під час досліджень потребує вибіркова група молоді –саме врахування їх цінностей, сподівань, очікувань та інтересів є основним орієнтиром стратегічного розвитку міста, підґрунтям формування майбутньої моделі соціально-економічної системи, напрямком та пріоритетом потенційних зрушень, тим орієнтиром, що говорить про можливість врахування інтересів майбутніх поколінь під час впровадження принципів стійкого розвитку сьогодні.

Опис

Ключові слова

місто, стійкий розвиток, майбутнє, суб’єкти, зацікавлені сторони

Бібліографічний опис

Петрова Р.В. Стійкий розвиток міст: сутність поняття та передумови впровадження /Ковалевська А.В., Зеленський С.В., Петрова Р.В. // Наук. журнал: «Соціальна економіка» / Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна - Випуск 53 (1) – 2017 – С. 69-76

DOI