За технічних причин Електронний архів Харківського національного університету радіоелектроніки «ElAr КhNURE» працює тільки на перегляд. Про відновлення роботи у повному обсязі буде своєчасно повідомлено.
 

Публікація:
Дослідження методів оцінки пояснень в інтелектуальних інформаційних системах

Завантаження...
Зображення мініатюри

Дата

2024

Назва журналу

ISSN журналу

Назва тома

Видавництво

Дослідницькі проекти

Організаційні підрозділи

Видання журналу

Анотація

У даній роботі виконано аналіз методів оцінки пояснень в контексті інтелектуальних інформаційних систем. Було досліджено властивостей цих систем, їх здатності до генерування пояснень та різноманітним підходам оцінювання цих пояснень. Досліджено існуючі методи побудови пояснень, що включає в себе оцінку їх ефективності. Розглянуто методи побудови пояснень та методи оцінки пояснень. Окрема увага приділена дослідженню критеріїв оцінки пояснень. В роботі також представлено удосконалення можливісного методу оцінки пояснень, що полягає у проведенні відбору та упорядкуванні за значенням складності всіх коректних пояснень, з відхиленням чутливості не більше заданого значення. Завершальна частина роботи присвячена програмній реалізації удосконаленого методу оцінки, включаючи експериментальну перевірку його ефективності. Результати дослідження підтверджують значення удосконаленого методу оцінки пояснень у поліпшенні функціональності та користувацького досвіду в інтелектуальних інформаційних системах.

Опис

Ключові слова

інформаційна інтелектуальна система, машинне навчання, можливісний метод оцінки пояснень, оцінка пояснень, пояснення

Бібліографічний опис

Серафимов Д. Я. Дослідження методів оцінки пояснень в інтелектуальних інформаційних системах : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи здобувача вищої освіти на другому (магістерському) рівні, спеціальність 122 Комп’ютерні_науки / Д. Я. Серафимов ; М-во освіти і науки України, Харків. нац. ун-т радіоелектроніки. – Харків, 2024. – 77 с.

DOI