Публікація:
Нейро-фаззі самоорганізовна мапа для пошуку глобального екстремума

Завантаження...
Зображення мініатюри

Дата

2019

Назва журналу

ISSN журналу

Назва тома

Видавництво

ХНУРЕ

Дослідницькі проекти

Організаційні підрозділи

Видання журналу

Анотація

В атестаційної роботі розглядається задача створення алгоритму нечіткої кластеризації даних з використанням процедури глобального випадкового пошуку, що працює в послідовному режимі. Метою атестаційної роботи є створення послідовного алгоритму, з використанням процедури випадкового пошуку, що справляється з локальними екстремумами, в умовах пересічних класів. Об'єктом дослідження є процес обробки даних, що надходять одне за одним, в послідовному режимі за допомогою нейро-фаззі самоорганізовної мапи. Предметом дослідження є нечіткий online кластер, захищений від застряваній в локальних екстремуму з використанням штучних нейронних мереж. Методи дослідження базуються на математичному апараті Data Mining, методах обчислювального інтелекту, теорії оптимізації та самонавчання нейронних мереж і нейро-фаззі систем. Імітаційне моделювання застосовується для перевірки якості виконаної роботи з використанням алгоритму послідовно нечіткої кластеризації даних.

Опис

Ключові слова

інтелектуальний аналіз даних, класифікація, кластерізація, нейронна мережа, нечіткі алгоритми, самоорганізована мапа Когонена

Бібліографічний опис

Сербіна Д. В. Нейро-фаззі самоорганізовна мапа для пошуку глобального екстремума : пояснювальна записка до атестаційної роботи здобувача вищої освіти на другому (магістерському) рівні, спеціальність 122 Комп’ютерні науки / Д. В. Сербіна ; М-во освіти і науки України, Харків. нац. ун-т радіоелектроніки, кафедра Штучного інтелекту. – Харків, 2019. – 72 с.

DOI