Застосування автоматичного варіаційного виводу для розв’язання задачі тематичного моделювання - Деркач, О. С. (My University, 2021)
Об’єкт дослідження – текстові документи з визначеними темами. Мета роботи – дослідження можливості застосування автоматичного ва-ріаційного виводу для визначення тем текстів. Методи дослідження – варіаційний автоенкодер, методи попередньої об-робки документів, оцінювання якості тематичної моделі. У роботі проведено аналіз проблеми і методів тематичного моделювання. Було розглянуто декілька тематичних моделей, а також альтернативні методи розв’язання задачі тематичного моделювання. Розв’язано задачу тематичного моделювання за допомогою варіаційного автоенкодера. Розроблено програмний продукт, який дозволяє визначати теми вхідного набору документів. За допомогою програмного продукту проведений обчислювальний експеримент, були виявлені теми, поставлено у відповідність кожному документу набір тем, які найгарніше описують тематичне направлен-ня документа.
Keywords: тематична модель; автоенкодер; варіаційний вивід; дивергенція; спряжені розподіли; баєсовий вивід; якість тематичної моделі