Механізм забезпечення інноваційного розвитку промислових підприємств - Ткаченко, А. Г. (My University, 2025)
У сучасних умовах глобалізації та технологічного прогресу інноваційний розвиток стає найважливішим фактором забезпечення конкурентоспроможності промислових підприємств на національному та міжнародному ринках. В Україні, як і в світі, спостерігається зростання вимог до ефективності виробничих процесів, підвищення рівня технологічності продукції та впровадження новітніх управлінських підходів. Проте на сьогодні існує багато перешкод на шляху реалізації інноваційних стратегій підприємствами, зокрема нестача фінансових ресурсів, недостатній рівень інтеграції науки та бізнесу, відсутність дієвих механізмів державної підтримки тощо. Важливість дослідження механізму забезпечення інноваційного розвитку промислових підприємств зумовлена необхідністю створення ефективних управлінських, фінансових та організаційних інструментів для стимулювання їх інноваційної діяльності. Розробка та впровадження дієвого механізму дозволить підвищити рівень технологічного оновлення виробництва, прискорити інтеграцію інновацій у промисловість та сприятиме сталому економічному зростанню. In the current conditions of globalization and technological progress, innovative development is becoming the most important factor in ensuring the competitiveness of industrial enterprises in the national and international markets. In Ukraine, as in the world, there is an increase in requirements for the efficiency oproduction processes, an increase in the level of product manufacturability and the introduction of new management approaches. However, today there are many obstacles to the implementation of innovation strategies by enterprises, including a lack of financial resources, an insufficient level of integration of science and business, the lack of effective state support mechanisms, etc. The importance of studying the mechanism for ensuring the innovative development of industrial enterprises is due to the need to create effective managerial, financial and organizational tools to stimulate their innovative activities.
Keywords: інноваційний розвиток; компетентнісний підхід; конкурентоспроможність; оптимальна стратегія; організаційно економічний механізм; поведінковий підхід; розвиток підприємства; innovative development; competence approach; competitiveness; optimal strategy; behavioral approach