Drivers of sustainable grows in the smart–business paradigm - Tsarov, V. (Baltic International Academy, 2019)
У статті подано авторське розуміння процесів трансформації світової економіки та бізнес-концепцій під впливом Інтернет-економіки та розвитку штучного інтелекту в новітню економічну реальність. У вступній частині проаналізовано основні етапи та підходи до формування виробничих та управлінських систем. Крім того, автор поставив під сумнів можливість подальшого розвитку виробничих та соціальних відносин в умовах застосування фордизму та систем управління постфордизмом. У статті зазначено, що сучасна світова економічна система під впливом Інтернету та соціальних мереж перетворюється на економіку, в якій людська праця буде витіснятися не тільки від виробництва, але й від управлінських бізнес-процесів. Автор розглядає розвиток технологічних структур та глобальну економіку з точки зору участі людини у процесі прийняття рішень. Виходячи з тенденції до зменшення людського фактору в процесі прийняття рішень, стаття намагається прогнозувати розвиток відносин між зацікавленими сторонами бізнесу. На думку автора, розвиток «розумного бізнесу», під яким автор розуміє бізнес-системи, здатні до самостійного прийняття рішень, призведе до виведення людини не лише з процесу оперативного управління, а й із процесів стратегічного планування. У той же час ми можемо вважати, що функція соціальних підприємств переходить від задоволення потреб суспільства до формування у людей нерозуміння «потреб». Вивчення зростаючої ролі штучного інтелекту в бізнес-процесах показує, що компанії, які мінімізують кількість управлінських рішень людиною у сфері фінансів та стратегічного планування, досягнуть успіху. // The article presents the author's understanding of the processes of transformation of the world economy and business concepts under the influence of the Internet economy and the development of artificial intelligence in the latest economic reality. The introductory part analyzes the main stages and approaches to the formation of production and management systems. In addition, the author questioned the possibility of further development of industrial and social relations in the application of Fordism and postfordism management systems. The article notes that the modern world economic system under the influence of the Internet and social networks is becoming an economy in which human labor will be displaced not only from production but also from management business processes. The author considers the development of technological structures and the global economy in terms of human participation in decision-making. Based on the tendency to reduce the human factor in the decision-making process, the article tries to predict the development of relations between business stakeholders. According to the author, the development of "smart business", by which the author means business systems capable of independent decision-making, will lead a person not only from the process of operational management, but also from the processes of strategic planning. At the same time, we can assume that the function of social enterprises passes from meeting the needs of society to the formation of people's misunderstanding of "needs". A study of the growing role of artificial intelligence in business processes shows that companies that minimize the number of human management decisions in finance and strategic planning will succeed.
Keywords: розумний бізнес; інтернет-економіка; штучний інтелект; бізнес-процес; економіка знань; smart business; internet economy; artificial intelligence; business process; knowledge economy