Форма власності на майно роботодавця як підстава диференційованого регулювання у трудовому праві - Авескулов, В. Д. (Право, 2018)
У статті розглянуто питання диференційованого регулювання трудових та тісно пов’язаних з ними відносин, що обумовлюється формою власності на майно роботодавця. На основі вивчення механізму диференціювання та аналізу конкретних норм законодавства сформульовано висновок про те, що неврахування зазначеного критерію диференціації є поширеним явищем, а відповідні норми потребують внесення до них змін. // The article considers the issue of differentiated regulation of labor and closely related relations, which is determined by the form of ownership of the employer's property. Based on the study of the mechanism of differentiation and analysis of specific rules of law, it is concluded that failure to take into account this criterion of differentiation is a common phenomenon, and the relevant rules need to be amended.
Keywords: диференціація правового регулювання; зайнятість населення; тривалість щорічних відпусток; обов’язкове працевлаштування; праця неповнолітніх; праця жінок; differentiation of legal regulation; employment; duration of annual leave; compulsory employment; work of minors; work of women