Метод направленого шифрування в криптосистемі MST3 на основі узагальненої Сузукі 2-групи та гомоморфного шифрування - Котух, Є. В.; Халімов, Г. З.; Коробчинський, М. В. (ХНУРЕ, 2023)
Презентовано нову реалізацію шифрування на основі MST, зосереджену на узагальнених 2-групах Сузукі. Відома криптосистема MST, що базується на групах Сузукі, побудована з використанням логарифмічного підпису в центрі групи, що призводить до великої кількості логарифмічних підписів. Пропонується шифрування, засноване на багатопараметричних некомутативних групах, з акцентом на узагальнену багатопараметричну 2-групу Сузукі. Цей підхід реагує на прогрес у розвитку квантових комп'ютерів, які можуть становити загрозу для безпеки багатьох відкритих криптосистем, особливо тих, що базуються на проблемах факторизації та дискретного логарифмування, таких як RSA чи ECC. Використання некомутативних груп для створення квантово стійких криптосистем було відомим підходом протягом останніх двох десятиліть. Нерозв'язна проблема слова, запропонована Вагнером і Магьяриком, використовується в сфері перестано вочних груп і є ключовою для розвитку криптосистем. Логарифмічні підписи, введені Магліверасом, представляють собою унікальний тип факторизації, придатний для скінченних груп. Остання версія такої реалізації, відома як MST3, базується на групі Сузукі. Магліверас у 2008 р. представив ліміт LS транзитивності для криптосистеми MST3, а Сваба пізніше запропонував удосконалену версію криптосистеми eMST3. У 2018 р. Т. ван Трунг вніс пропозицію щодо застосування підходу MST3 з використанням міцних аперіодичних логари фмічних підписів для абелевих p-груп. Конг та його колеги провели глибокий аналіз MST3 і відзначили, що через відсутність публікацій про квантову вразливість цього алгоритму він може розглядатися як потенційний кандидат для використання в постквантову епоху. Основною відмінністю нової системи є використання гомоморфного шифрування для побудови накриттів логарифмічних сигнатур для всіх параметрів групи, що покращує секретність криптосистеми, зокрема на рівні атаки грубої сили.
Keywords: криптосистема; проблема слова; логарифмічний підпис; гомоморфне шифрування; Сузукі 2-група