Правові проблеми функціонування кредитних спілок в Україні в умовах фінансової нестабільності - Мозальова, М. В. (Право, 2015)
У статті досліджено проблемні моменти у функціонуванні кредитних союзів як різновиду кооперації членів, об’єднаних спільною метою та спільними інтересами. Виявлено, що створення для членів кооперативу привілейованих умов, більш вигідних, ніж аналогічні пропозиції на фінансовому ринку, на практиці не додержується. Надання кредитів на основі довіри створює підстави для неповернення кредитів та використання податкових пільг кредитних спілок як неприбуткових організацій з метою отримання прибутку незаконним шляхом. Проаналізовано податкові зміни в галузі податкового регулювання кредитних спілок, що вказують на тенденцію до позбавлення кредитних спілок статусу неприбуткових.
Keywords: кредитні спілки; небанківські фінансові установи; фінансова кооперація; кредитування; фінансові інвестиційні ризики; credit unions; non-bank financial institutions; financial cooperation; lending; financial investment risks