Роль європейського омбудсмена щодо захисту прав громадян ЄС та забезпечення належного управління інституційного механізму європейського союзу - Маринів, І. І. (Право, 2020)
Стаття присвячена дослідженню історії становлення інституту Омбудсмена із визначенням його правового статусу. Здійснено аналіз поправок до Статуту Омбудсмена ЄС, щодо збільшення обсягу його повноважень, адже понад 20 років діяльності, даний орган, без реальної можливості прийняття загальнообов’язкових актів, здійснює «м’яку владу», яка заснована на ідеї відкритості до усунення порушень. У зв’язку з чим, досліджено можливі зміни до Статуту Омбудсмена, які можуть варіюватися від мінімальних (наприклад інформування комітету, відповідального за питання, замість того, щоб подавати спеціальний звіт до Європейського Парламенту) до більш істотних (серед яких втручання у справи, що розглядаються Судом Справедливості). Значна увага приділена практиці діяльності Європейського Омбудсмена в аспекті забезпечення належного управління інституційного механізму на підставі щорічного звіту. // The article is devoted to the study of the history of the establishment of the Ombudsman Institute with the definition of its legal status. An analysis of the amendments to the EU Ombudsman Statute, regarding an increase in its powers, because more than 20 years of activity, this authority, without the real possibility of accepting compulsory acts, carries out "soft power", which is based on the idea of openness to eliminate violations. In connection with which there are possible changes to the Ombudsman Charter, which may vary from the minimum (for example, informing the Committee responsible for the question, instead of submit a special report to the European Parliament) to the more significant (among which interference in the case that considered by the court of justice). Considerable attention is paid to the practice of the European Ombudsman in the aspect of ensuring proper management of the institutional mechanism based on the annual report.
Keywords: омбудсмен Європейського Союзу; статут Омбудсмена ЄС; захист прав людини; Європейський Союз; European Union Ombudsman; EU Ombudsman; human rights protection; European Union