Темпоральні патерни вподобань користувачів в задачах формування пояснень в рекомендаційній системі - Чалий, С. Ф.; Лещинський, В. О. (ХНУРЕ, 2020)
Розглянуто проблему врахування змін вимог користувача рекомендаційної системи при побудові пояснень щодо рекомендацій. Ця проблема може виникнути в результаті циклічних змін вимог користувача. Її рішення пов’язане з побудовою пояснення, що порівнює альтернативні варіанти вибору такого користувача. Розроблені моделі темпоральних патернів складаються з множини темпоральних відношень між подіями вибору користувачами товарів та послуг. Перший патерн містить альтернативи у вигляді послідовного вибору в часі декількох предметів або вибору тільки пари - першого і останнього предмета. Другий патерн, послідовно-альтернативного вибору, складається з послідовності виборів у часі, яка завершується першим патерном. Запропонований підхід до формування патернів заснований на побудові наборів даних, що містять в собі темпоральні залежності між групою виборів користувача для заданого рівня деталізації часу. Набір даних з темпоральними залежностями використовується для побудови темпорального графу процесу вибору користувача рекомендаційної системи.
Keywords: рекомендаційна система; пояснення рекомендацій; темпоральні патерни; інтелектуальний аналіз процесів