Оцінка частоти основного тону голосового сигналу користувача системи автентифікації - Куценко, Є. Є.; Пастушенко, М. С. (ХНУРЕ, 2019)
У статті аналізуються і досліджуються напрямки підвищення якісних характеристик систем голосової автентифікації в різних системах доступу. Один з основних напрямків підвищення якісних характеристик цих систем автентифікації користувача пов’язаний з використанням фазової інформації голосового сигналу. Об’єктом дослідження є процес цифрової обробки сигналів у системах голосової автентифікації. Вирішується актуальне наукове завдання дослідження нових процедур для уточнення оцінок частоти основного тону, отриманих на основі аналізу амплітудно-частотного спектра. Уточнення оцінок проводилося на основі використання фазових даних голосового сигналу, а також оцінки частоти основного тону в процесі отримання кепстральних коефіцієнтів. Мета даної роботи — дослідження впливу фазових даних на точність оцінки частоти основного тону в процесі формування шаблону користувача. Дані отримані в процесі статистичного аналізу результатів моделювання з використанням модельних і експериментальних голосових даних користувача системи автентифікації. Фазові дані голосового сигналу дозволяють отримувати адекватні та достовірні оцінки в процесі спектрального аналізу. Однак при наявності помилок, пов’язаних з грубими помилками, наприклад, прийняття за оцінку частоти основного тону частот першої або другої формант, перевагу слід віддавати оцінці, отриманій у процесі розрахунку кепстральних коефіцієнтів. Досліджено вплив довжини семплів і їх перекриття в процесі розрахунку кепстральних коефіцієнтів. Представлені результати досліджень доцільно використовувати в системах голосової автентифікації, вдосконаленні систем розпізнавання мови, а також при вирішенні завдань ідентифікації диктора.
Keywords: автентифікація; голос; тон