Методи підвищення точності частотно-часової синхронізації в рознесених пасивних радіотехнічних системах - Науменко, В. М. (ХНУРЕ, 2019)
В дисертації вирішена актуальна науково-прикладна задача розроблення методів для забезпечення високої точності звірення рознесених у просторі мір часу та частоти за рахунок застосування нових методів компенсації впливу багатопроменевої перешкоди спільного джерела сумісно з математичною інтерполяцією дискретного сигналу в пристрої цифрової обробки багатопозиційної пасивної системи синхронізації (БПСС). З використанням відомих методів спектрального аналізу розроблено нову математичну модель БПСС, в якій реалізовано компенсацію багатопроменевості сигналу спільного джерела в частотній області. Розроблений алгоритм роботи компенсатора реалізує нову послідовність (етапність) компенсації багатопроменевої перешкоди в БПСС. Застосування нового комбінованого методу підвищення точності частотно- асових звірень у ході експериментальних досліджень лабораторного макету БПСС забезпечило точність частотно-часових звірень на рівні 13,8 наносекунд. Новий спосіб синхронізації простороворознесених мір часу і частоти з використання сигналів низькоорбітальних та середньоорбітальних штучних супутників Землі, розроблений в ході дисертаційних досліджень, дозволяє зняти обмеження по дальності дії БПСС, притаманний БПСС з сигналами наземних випромінювачів. In dissertation the actual scientifically-applied task of development of methods is decided for providing of high exactness of collation of set about the in space measures of time and frequency due to application of new methods of indemnification of influence of multiband hindrance of general source together with mathematical interpolation of discrete signal in the device of digital treatment of the multiposition passive system of synchronization (MPSS). With the use of well-known methods of spectral the new mathematical model of MPPS, in that indemnification of multiband signal of general source is realized in a frequency area, is worked out. The worked out algorithm of work of will realize the new sequence (stage) of implementation of operations of suppression of multiband hindrance in the multi position passive systems of synchronization by realization of operations in a spectral region on the basis of application of fast Fourier transformation and frequency analysis, what time of treatment of results of measuring allows to shorten. Application of the new combined method of increase of exactness of frequency-temporal collations during experimental researches of layout of MPSS provided exactness of collations at the level of 13,8 nanoseconds. New method of synchronization of spatially set about the measures of time and frequency from the use of signals of space satellites, worked out during dissertation researches, allows to lift restrictions on distance of action of MPSS inherent to such systems at the use of signals of surface emitters.
Keywords: синхронізація часу і частоти; багатопозиційна пасивна система синхронізації; похибки синхронізації; пасивний метод загального охоплення; багатопроменевий сигнал; synchronization of time and frequency; multi positional passive systems of synchronization; synchronization error; passive method of synchronization; signal an external source