Власні режими фотонно кристалічних хвилеводів з різною симетрією - Кульбашник, М. О. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – фотонно-кристалічні хвилеводи з різною симетрією періодичної решітки. Мета роботи – дослідження власних режимів фотонно-кристалічних хвилеводів із трикутною та квадратною симетрією на основі чисельного моделювання у програмному середовищі COMSOL Multiphysics. Метод дослідження – теоретичний, чисельний експеримент. У роботі виконано моделювання фотонно-кристалічних структур із різною симетрією та проведено аналіз впливу геометричних параметрів решітки на дисперсійні характеристики та розподіл електромагнітного поля. Побудовані моделі дозволили визначити власні моди хвилеводів, порівняти ширину фотонної забороненої зони для різних типів симетрії та оцінити ефективність локалізації світлових хвиль у дефектній області. Отримані результати можуть бути використані при проєктуванні фотонних інтегральних схем, сенсорів і оптичних мікропристроїв нового покоління.
Keywords: власні режими; дисперсійна характеристика; фотонно-кристалічний хвилевід; симетрія структури; фотонний кристал