Інституційні аспекти реалізації концептів сталого розвитку в функціонуванні суб'єктів агробізнесу - Степаненко, С. В. (My University, 2022)
Результати проведених досліджень показали, що на сучасному етапі інституційного урегулювання аграрного сектору та сільських територій України у національній практиці існує багато проблемних аспектів, які стосуються завершеності земельної реформи та реалізації права власності на земельну ділянку, зокрема диспаритет цінових відносин, інфраструктура аграрного ринку, низький рівень соціальноекономічного розвитку сільських територій, відсутність системності інституційних перетворень галузі та обмежений обсяг їх фінансово-інвестиційного та інформаційного забезпечення. У європейській практиці інституційна підтримка імплементації стратегії сталого розвитку реалізується через наступні основні принципи: зобов’язання, координація, участь (партнерство), фінансова підтримка, знання, постійний моніторинг, безперервність. Значними обсягами нарощування також характеризуються й фактичні та перспективні обсяги фінансування трансформацій у напрямі сталого розвитку. З урахуванням вітчизняного та європейського досвіду у якості компонентів інституційної підтримки імплементації концептів сталого розвитку для вітчизняного агробізнесу було визначено наступні: політико-правове забезпечення, інтелектуально-кадровий актив, інвестиційний, техніко-технологічний та інноваційний потенціал, стале та повне фінансове забезпечення, екологічна складова, механізм адміністрування та формування умов розвитку сталого агробізнесу, державна та приватно-партнерська підтримка, інформаційно-консультативне забезпечення та система стандартів і звітності зі сталого розвитку. Система компонентів інституційної підтримки імплементації концептів сталого розвитку має бути доповнена компонентами внутрішньокорпоративної інституційної підтримки, реалізація яких має гуртуватись, в першу чергу, на розумінні, сприйнятті та впровадженні у практичну діяльність цінностей, мотиваторів і цілей сталого розвитку, спільних для всіх учасників агробізнесу. Наукова новизна результатів дослідження полягає у систематизації та доповненні набору компонентів інституційної підтримки реалізації концептів сталого розвитку бізнес суб’єктів аграрного сектору. The modern state of institutional regulation of the agricultural sector and rural areas of Ukraine, there are many problematic aspects in national practice. These are land reform and the realization of the right to own land, the existing disparity in price relations, the infrastructure of the agricultural market, the low level of socio-economic development of rural areas, the lack of systematic institutional transformations of the industry and the limited scope of their financial, investment and information support. In European practice, institutional support for the implementation of the sustainable development strategy is realized through the following main principles: commitment, coordination, participation (partnership), financial support, knowledge, constant monitoring, continuity. The actual and prospective volumes of financing transformations in the direction of sustainable development are also characterized by large sizes. In accordance with domestic and European experience, the main components of institutional support for the implementation of sustainable development concepts for domestic agribusiness have been determined: policy-legal support, intellectual and personnel assets, investment, technical, technological and innovative potential, permanent and full financial support, environmental component, the mechanism of administration and formation of conditions for the development of sustainable agribusiness, state and private-partner support, information and advisory support and a system of standards reporting on sustainable development. The system of components of institutional support for the implementation of sustainable development concepts should be supplemented with components of intra-corporate institutional support, the implementation of which should be based, first of all, on the understanding, perception and implementation in practical activities of the values, motivators and goals of sustainable development common to all agribusiness participants. The scientific novelty of the research results is the systematization and addition of a set of components of institutional support for the implementation of sustainable development concepts of business entities in the agrarian sector.
Institutional aspects of the implementation of sustainable development concepts in the functioning of agribusiness subjects
Keywords: агробізнес; сталий розвиток; бізнес суб’єкти; інституційна підтримка; сільських територій; цілі сталого розвитку; європейський досвід; agribusiness; sustainable development; business entities; institutional support; rural areas; sustainable development goals; European experience