Математична модель локаційного каналу контуру адаптації систем радіоакустичного зондування атмосфери - Карташов, О. В. (ХНУРЕ, 2024)
Системи радіоакустичного зондування (РАЗ) атмосфери використовується в процесі вирішення актуальних науково-прикладних завдань з забезпечення польотів літальних апаратів, прогнозу погоди, вивчення атмосфери та ін. Проте ефективність існуючих радіоакустичних засобів є недостатньою і існують потреби практики з розробки більш перспективних структур та алгоритмів, що реалізуватимуться при побудові конкретних видів станцій зондування. Основним серед існуючих обмежень систем радіоакустичного зондування є порушення умови Брегга, що визначає співвідношення між довжинами акустичної та електромагнітної хвиль. В статті розглядається метод адаптації систем РАЗ шляхом зміни частоти зондувального радіосигналу з метою виконання умови Брегга у міру переміщення випромінюваного акустичного імпульсного сигналу трасою зондування. Показано, що для підвищення ефективності методу частотної адаптації необхідно використовувати в контурі управляння частотою зондувального радіосигналу адекватну математичну модель інформаційного локаційного каналу, яка описує основні особливості розсіювання радіохвиль на акустичної хвильової посилці. Розглянуто математичну модель локаційного каналу, з використанням тіл розсіяння в спектральному по данні виконано дослідження основних видів зондувальних акустичних і електромагнітних сигналів. Виявлено, що при наявності розстройки умови Брегга спектр розсіяного на звуці радіосигналу має несиметричну форму і це є основною причиною появи систематичних похибок в результатах вимірювань швидкості звуку. Усунення виявлених похибок дозволить підвищити ефективність функціонування пристроїв адаптації та системи РАЗ в цілому.
Keywords: дистанційне зондування атмосфери; оцінка параметрів; локаційний інформаційний канал; зондувальний сигнал