Дослідження пристрою живлення на основі сонячної батареї - Шутєєв, Н. В. (My University, 2025)
Об'єкт дослідження – процес перетворення сонячної енергії в електричну фотоелектричними модулями в реальних умовах експлуатації. Мета роботи – підвищення точності прогнозування вихідної потужності фотоелектричних систем шляхом розробки та програмної реалізації гібридної моделі, що поєднує фізичне моделювання напівпровідникових процесів із методами штучних нейронних мереж. Методи дослідження – математичне моделювання з використанням однодіодної еквівалентної схеми (модель Де Сото), методи регресійного аналізу, теорія штучних нейронних мереж на основі багатошарового перцептрона, статистичний аналіз похибок. Розроблено та програмно реалізовано гібридну модель прогнозування. Проведено порівняльний аналіз роботи моделі на реальних даних модуля SunPower. Досягнуто зниження похибки прогнозування середня квадратичної відхилення на 87% порівняно з базовою фізичною моделлю. Галузь застосування – системи моніторингу сонячних електростанцій, розробка «розумних» мереж, діагностика несправностей фотоелектричних масивів.
Keywords: фотоелектрична система; гібридна модель; прогнозування потужності