Методи вирівнювання гучності у телевізійних трансляціях - Рибас, К. С. (My University, 2023)
Метою кваліфікаційної роботи є аналіз методів вимірювання і нормалізації гучності телевізійного або звукового мовлення з метою формулювання зрозумілих рекомендацій для робітників медіаіндустрії, студентів та випускників відповідних навчальних закладів. Показано відмінність концепцій нормалізації піків і нормалізації гучності. Розглянуті переваги і недоліки нормалізації на приймальній і передавальній стороні. Складено алгоритм нормалізації контенту із різних джерел. Запропоновано варіанти переходу працівників медіа виробництва на новий спосіб нормалізації по гучності. Складено алгоритм процесу нормалізації гучності у медіавиробництві. Розглянуті найбільш вірогідні сценарії невідповідності нормам трьох ключових параметрів: гучності, діапазону та піків. Складено алгоритм дій звукооператора для кожного із зазначених сценаріїв. Підсумовані принципи нормалізації гучності для програм різних жанрів.
Keywords: гучність; динамічна обробка; діапазон гучностей; звуковий тиск; компрессор; ліміттер; рівень сигналу