Дослідження алгоритмів акустичного шумозаглушення (LMS і NLMS) для задач голосової аутентифікації - Толстой, О. Ю. (My University, 2020)
Метою роботи є дослідження можливостей зменшення шуму (луни) в вхідному сигналі (мова + луна або шум) без втрати якості корисного сигналу. Поліпшення розбірливості мовного каналу, спотвореного перешкодами (в даному випадку луною) з часовими затримками різної тривалості є актуальною задачею. Важливими напрямками застосування зменшення шуму і поліпшення сигналу мови є: системи мобільного зв’язку, системи телеконференцій, розпізнавання мови, інтелектуальні засоби захисту органів слуху, системи прослуховування та системи аутентифікації (процедури перевірки автентичності).
Keywords: голосовий сигнал людини; подвійна мікрофонна система; фільтрація; шумозаглушення