Вина як необхідна умова притягнення платника податків до фінансової відповідальності - Савінова, О. В. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2021)
Наукова робота присвячена вині, яка віднедавна доповнила ряд необхідних умов притягнення платника податків до фінансової відповідальності у випадках, прямо визначених податковим законодавством. Автором наведено приклади норм Податкового кодексу України, які опосередковано стосувались вини платника, а також згадано судові справи, в яких зазначені змістовні словосполуки, що стали підґрунтям для формулювання на рівні законодавства категорії вини платника. Виокремлено основні положення стосовно податково-правової вини платника. Акцентовано увагу на проблемі вибіркового визначення законодавцем переліку складів податкових правопорушень, для яких вина є обов’язковою ознакою. // The scientific work is devoted to guilt, which has recently supplemented a number of necessary conditions for bringing the taxpayer to financial liability in cases directly defined by Tax Law. The author gives examples of provisions of the Tax Code of Ukraine, which indirectly related to the guilt of the payer, as well as mentioned court cases, which indicate meaningful phrases that became the basis for formulating the category of guilt of the payer at the legislative level. The main provisions regarding the tax and legal guilt of the payer are highlighted. Emphasis is placed on the problem of legislator selective determination by the of the list of tax offenses for which guilt is a mandatory feature.
Keywords: вина платника податків; склад податкового правопорушення; фінансова відповідальність; taxpayer ‘s guilt; composition of tax offense; financial liability