Пакування сферичних об’єктів у сферичному контейнері з урахуванням умов пропорційності - Нарбут, О. С. (My University, 2025)
Методи дослідження – методи аналітичної та обчислювальної геометрії, метод функцій Стояна, теорія геометричного проєктування та методи нелінійного програмування. У цій кваліфікаційній роботі розроблено та реалізовано алгоритм розв'язання задачі упаковки сферичних об'єктів у сферичний контейнер з урахуванням умов пропорційності. Проведено системний аналіз предметної області. Обрано метод розв'язання задачі з відкритою метричною характеристикою. Розроблено алгоритм розв'язання задачі та здійснено його числову реалізацію. Ефективність розробленого алгоритму перевірено на тестових задачах. Запропонований підхід може бути використаний для розв'язання широкого спектра задач у різних галузях, включаючи логістику, виробництво та матеріалознавство. Робота також демонструє можливість застосування сучасних методів оптимізації та програмних засобів для розв'язання складних математичних задач.
Keywords: геометричне проєктування; змішана задача нелінійного програмування; задача пакування; сферичний об'єкт; сферичний контейнер; умови пропорційності; умови пропорційності