Аналіз обмежень квантових обчислень у задачах криптоаналізу - Котух, Є. В.; Халімов, Г. З.; Коробчинський, М. В.; Джура, Є. С. (ХНУРЕ, 2025)
NISQ-ера є перехідною фазою розвитку квантових обчислень з обмеженою кількістю кубітів та високим рівнем шуму. У відповідь на обмеження розроблено спеціалізовані алгоритми, як-от варіаційний квантовий алгоритм знаходження власних значень (VQE) для моделювання молекулярних структур, та QAOA для вирі шення комбінаторних оптимізаційних задач. Для зменшення впливу шуму на обчислення використовуються ефективні стратегії: рандомізована компіляція (RC) та екстраполяція до нульового шуму (ZNE). Також розви ваються гібридні квантово-класичні підходи, що поєднують квантову генерацію з класичними методами опти мізації та обробки результатів. Потенційні сфери застосування NISQ-технологій охоплюють оптимізацію логіс тичних задач, фінансове моделювання та оптимізацію ланцюгів постачання. У криптографії NISQ-пристрої стимулюють розвиток квантово-стійких алгоритмів шифрування. Головними викликами залишаються обмеже на масштабованість систем та проблема шуму в квантових обчисленнях. Триває пошук нових архітектур, вклю чаючи топологічні кубіти та "скляні" чіпи для стабільнішого середовища. Важливою тенденцією є поступовий перехід до ери квантових комп'ютерів із повноцінною толерантністю до помилок (FTQC), які очікуються в період 2025-2029 рр. На відміну від NISQ, що фокусуються на методах зниження шуму, FTQC впроваджує пов ноцінну квантову корекцію помилок (QEC). Квантові обчислення перетворились із академічної дисципліни на сферу з чіткою комерційною стратегією. Незважаючи на поточні обмеження, наявні досягнення відкривають реальні можливості для прикладного використання квантових обчислень у криптографії. Aналіз математичних критеріїв різних епох розвитку квантових обчислень має наслідки для вирішення криптоаналітичних задач, трансформуючи розуміння часових рамок та методологічних підходів до подолання криптографічного захисту класичних криптосистем.
Keywords: квантовий комп’ютер; постквантова криптографія; криптоаналіз; NISQ