Аналіз технологій та перспектив розвитку гібридних мобільних роботів - Котенко, В. А. (ХНУРЕ, 2025)
У статті представлено аналіз сучасних технологій гібридних мобільних роботів – автономних платформ, здатних працювати в різнорідних середовищах завдяки комбінуванню двох або більше режимів руху (наприклад, суша-повітря, суша-вода, надводне-підводне). Проаналізовано класифікацію таких систем, їх конструктивні рішення та приводні системи, підходи до навігації й керування, а також питання енергоефективності й експлуатаційної надійності. На підставі порівняльного аналізу виділено перспективні напрями подальших досліджень.
Keywords: гібридний робот; мобільна робототехніка; амфібійна система; автономна платформа; енергоефективність