Розробка волоконно-оптичного датчика тиску - Гордієнко, І. Ю. (My University, 2024)
Об’єкт дослідження – волоконно – оптичний датчик тиску. Метою кваліфікаційної роботи є закріплення знань, що стосуються основних фізичних процесів, будови волоконно – оптичних датчиків тиску, принципу їх дії, основних параметрів і характеристик, надбання практичних навичок самостійного розрахунку реальних характеристик і освоєння методів їх проектування (у тому числі, автоматизованого). Після аналізу існуючих технічних рішень конструкції волоконно-оптичного датчика тиску запропоновано конструктивні зміни характеристик датчика, таких як поява мембрани, для підвищення точності та чутливості вимірювань. У випускній кваліфікаційній роботі було здійснено розрахунок мембрани, виходячи з технічних вимог, та оптимізовано конструкцію датчика. Проведено розрахунки міцності мембрани, а також внаслідок цього вивчено деформацію оптоволокна і решіток Брегга. Розроблено 3D-модель датчика тиску. Методи дослідження – аналітичні та чисельні за допомогою системи комп’ютерної математики MathCad и Solid Works. Пояснювальна записка оформлена у текстовому редакторі MS Office Word
Keywords: решітка Брегга; волоконно-оптичний датчик тиску; мембрана