Дослідження методів керування поведінкою NPC у відеоіграх - Мірошниченко, М. С. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є поведінка неігрових персонажів (NPC) у відеоіграх. Предметом дослідження є методи моделювання та керування поведінкою NPC із використанням алгоритмів прийняття рішень та систем штучного інтелекту. Метою дослідження є аналіз, порівняння та практична реалізація різних підходів до керування поведінкою NPC на основі розробки інтерактивного застосунку в середовищі Unity з використанням мови програмування C#. Використано методи машини станів (Finite State Machine), дерева поведінки (Behavior Tree) та Utility AI. Наукова новизна роботи полягає у створенні узагальненої системи керування NPC, що дозволяє комбінувати кілька підходів (FSM, Behavior Tree, Utility AI). Взаємозв’язок з іншими роботами полягає у використанні сучасних підходів до побудови ігрового штучного інтелекту, які широко застосовуються в індустрії відеоігор. Рекомендації щодо використання результатів роботи: розроблена система може бути використана як основа для створення складних NPC у відеоіграх. У результаті дослідження створено прототип системи керування поведінкою NPC у середовищі Unity, що демонструє застосування різних підходів та дозволяє оцінити їхню ефективність.
Keywords: відеогра; ігровий двигун; неігрові персонажі; unity