Розробка аналізу зображень для виявлення міток - Софіч, Р. О. (My University, 2025)
Об’єктом роботи є зображення очного дна, зокрема структура зорового нерва. Метою даної роботи є створення програмного засобу для автоматизованого аналізу зображень сітківки ока з використанням методів глибинного навчання, що дозволить здійснювати ефективну діагностику глаукоми та оцінювати ризик її розвитку. У межах роботи побудовано нейронну модель U-Net для сегментації оптичного диска й виїмки, а також класифікатор для виявлення глаукоми. Для підвищення точності застосовано трансферне навчання, аугментацію зображень та нормалізацію даних. Розроблено два варіанти програмного забезпечення: десктопний застосунок на основі PyQt та вебінтерфейс на Flask + React для інтерактивного аналізу. В основі системи — датасет DRISHTI-GS з анотаціями. Реалізовано обчислення CDR та оцінку ефективності моделі за метриками точності, чутливості, специфічності, AUC та IoU.
Keywords: глаукома; оптичний диск; комп’ютерний зір; структура зорового нерва