Оперативне планування завантаження технологічного обладнання поліграфічного підприємства - Ткаченко, В. П.; Єременко, Г. Ю.; Гордєєв, А. С. (My University, 2025)
У роботі розглядається проблема підвищення ефективності функціонування поліграфічного підприємства за рахунок розробки і впровадження методу автоматизованого планування завантаження технологічного обладнання. Підвищення якості планування передбачає контроль виконання замовлення на всіх стадіях технологічного процесу, своєчасне планування та перепланування портфеля замовлень, що дає змогу виконувати замовлення якісно й у встановлені терміни. Підвищення ж ефективності передбачає виконання портфеля замовлень якісно, у встановлений термін і при цьому з мінімальними витратами для підприємства та з мінімізацією простою обладнання. Запропоновано метод розв’язання актуальної задачі — автоматизації оперативного планування завантаження обладнання на поліграфічному підприємстві. Система оперативного планування виробництва, насамперед у частині оптимізації завантаження обладнання, має забезпечувати мінімальну тривалість виробничого циклу, знижувати собівартість готової продукції та підвищувати загальну ефективність діяльності поліграфічного підприємства. Отримані результати мають важливе практичне значення та можуть бути використані для подальших досліджень і впровадження у складі автоматизованих систем планування та управління поліграфічним виробництвом. Загальний час виконання портфеля замовлень після застосування алгоритму локального поліпшення розкладу становив 38%
Keywords: поліграфічне підприємство; функціонування поліграфічного підприємства