Програмна система для автоматизованого управління освітленням для вирощування рослин. Фронт-енд - Ільєнко, Б. А. (My University, 2025)
Об'єктом дослідження виступає сільське господарство, зокрема процес вирощування рослин, і вдосконалення систем автоматичного керування освітленням на фермах і плантаціях. Традиційні підходи до штучного освітлення нерідко не відповідають реальним потребам рослин, що негативно позначається на їхньому розвитку та врожайності. Для вирішення цієї проблеми передбачено створення системи, яка автоматично регулюватиме освітлення відповідно до фаз розвитку рослин і показників середовища. Метою роботи є проєктування та розробка програмної системи для ефективного моніторингу й управління освітленням на аграрних об'єктах. Система відповідатиме за збір і збереження інформації про стан рослин, їхні потреби в освітленні та оптимальні режими, з можливістю автоматичного регулювання параметрів світла для забезпечення сприятливих умов росту. Програмний комплекс розроблено з використанням Node.js, NestJS та TypeORM для серверної частини (взаємодія з PostgreSQL). Клієнтська частина реалізована за допомогою React, TypeScript та RTK Query. Збір даних із сенсорного обладнання відбувається через MQTT-протокол за допомогою IoT-контролера на базі Raspberry Pi.
Keywords: управління освітленням; вирощування рослин; сільське господарство; автоматичне керування освітленням