Аналітичний огляд сучасних методів та моделей комп'ютерного планування оперативних втручань - Аврунін, О. Г.; Семенець, В. В.; Філатов, В. О.; Кухаренко, Д. В.; П’ятикоп, В. О.; Тимкович, М. Ю. (ХНУРЕ, 2020)
Наведені особливості функціональних нейрохірургічних оперативних втручань, пов’язані з візуалізацією ізоденсивних станів, потребують додаткових обчислювальних процедур для корекції усереднених анатомічних даних про операційні структури з урахуванням індивідуальної анатомічної варіабельності. Водночас особливості візуалізації даних у реконструктивній томографії ускладнюють прив'язку до загальноприйнятих рентгеноконтрастних внутрішньомозкових стереотаксичних орієнтирів, що фактично призводить до збільшення помилок під час хірургічної навігації. Тому актуальним є завдання адаптації візуалізації стандартної точково-лінійної внутрішньомозкової орієнтації до вихідних даних аксіальних комп'ютерно-томографічних зрізів.
Keywords: офтальмологія; нейрохірургія; стереотаксичний метод; нейронавігація; комп'ютерне планування