Розроблення системи автоматизації розпізнавання об’єктів у виробничому приміщенні - Бас, В. О. (My University, 2025)
Об’єкт розробки – процес автоматичного виявлення об’єктів у кадрі засобами комп’ютерного зору. Предмет розробки – методи та засоби розпізнавання об’єктів на базі YOLOv8 для контролю дотримання правил безпеки у виробничих приміщеннях. Мета роботи – створення системи, що дозволяє виявляти відсутність засобів індивідуального захисту у працівників у реальному часі. У першому розділі проаналізовано основні поняття та технології глибокого навчання, комп’ютерного зору та згорткових нейронних мереж, а також методи виявлення об’єктів. У другому – розглянуто алгоритми виявлення об’єктів на основі глибокого навчання, порівняно одно- та двоступеневі детектори, обґрунтовано вибір моделі YOLOv8 і необхідних бібліотек. У третьому – описано етапи розробки: постановку задачі, проєктування, підготовку даних, навчання YOLOv8, створення графічного інтерфейсу та тестування. Розроблена система виконує розпізнавання об’єктів у реальному часі, фіксує порушення й зберігає підтверджуючі дані.
Keywords: розпізнавання об’єктів; безпека у виробничих приміщеннях; засоби індивідуального захисту