Розроблення інтелектуальних програмних засобів для гри в шахи - Чароян, Д. О. (My University, 2025)
Об’єктом роботи є процес прийняття рішень у шаховій грі за допомогою алгоритмів штучного інтелекту. Метою роботи є розробка шахового бота, що використовує алгоритм мінімаксу для ефективного прийняття рішень у шаховій партії. У процесі розробки реалізовано класичний алгоритм мінімаксу. Досліджено вплив глибини пошуку на ефективність гри та швидкодію алгоритму. Проведено тестування з використанням різних функцій оцінювання позицій, що дозволило визначити найбільш релевантний підхід до оцінки шахових ходів. У результаті роботи програмно реалізовано шахового бота, який здатний аналізувати позиції, прогнозувати ходи супротивника та приймати оптимальні рішення у межах заданої глибини пошуку.
Keywords: гра в шахи; шаховий штучний інтелект; алгоритм мінімакс; оцінювальна функція; глибина пошуку