Інформаційні технології підтримки прийняття рішень при визначенні порушень носового дихання - Аврунін, О. Г.; Бодянський, Є. В.; Семенець, В. В.; Філатов, В. О.; Шушляпіна, Н. О. (ХНУРЕ, 2018)
Розглядаються інформаційні технології підтримки прийняття рішень при визначенні порушень носового дихання. Наводяться основи методів досліджень функції верхніх дихальних шляхів людини. Обґрунтовуються методи обробки та аналізу риноманометричних даних для отримання додаткової діагностичної інформації. Вперше приділено увагу проблемі дослідження аеродинамічних властивостей повітряного потоку в носовій порожнині на мікрорівні. Розглядаються принципи побудови риноманометричної апаратури та усунення систематичних помилок при тестуванні порушень носового дихання. Рекомендується для науковців, інженерів та медичних працівників – фахівців в області розробки та використання апаратури для функціональних досліджень верхніх дихальних шляхів.
Keywords: носове дихання; риноманометрична апаратура; верхні дихальні шляхи