Управління стратегічним розвитком підприємств енергетичного ринку України - Полозова, Т. В. (Український журнал прикладної економіки та техніки, 2024)
У статті досліджено особливості управління стратегічним розвитком підприємств енергетичного ринку України, визначено основні загрози та небезпеки функціонування енергетичної галузі в сучасних умовах. На основі проведеного аналізу обсягів виробництва електроенергії за різними енергетичними системами обґрунтовано тенденції розвитку галузі та окремих підприємств. Проаналізовано динаміку обсягів експорту електроенергії до країн Європи. Досліджено стан конкурентних позицій енергетичної галузі України, які значно знизилися в останні роки. Сформовано основні напрями підвищення конкурентоспроможності підприємств енергетичного комплексу як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Наведено визначення стратегічного розвитку підприємства. Запропоновано концептуальну модель управління стратегічним розвитком підприємств енергетичного ринку України, що містить етапи: визначення мети, принципів, завдань, методів, інструментів управління стратегічним розвитком підприємства; аналіз ринку та конкурентного середовища; стратегічне планування; здійснення SWOT-аналізу; планування ресурсів; реалізація стратегії; моніторинг та оцінка. Сформовано основні завдання стратегії розвитку підприємств енергетичної галузі. Визначено основні принципи стратегічного управління розвитком підприємств енергетичного ринку. Обґрунтовано необхідність проведення діагностики конкурентних позицій галузі, що дозволить визначити сильні та слабкі сторони в діяльності як окремих підприємств, так і комплексу в цілому. Виокремлення загроз та слабких сторін дозволить керівникам вчасно запровадити необхідні заходи щодо їх мінімізації або усунення, що позитивно позначиться на розвитку підприємств енергетичної галузі.
Management of strategic development of enterprises in the energy market of Ukraine
Keywords: стратегічний розвиток; енергетичний ринок; модель управління; strategic development; energy market; management model