Організація спеціалізованого Call-центру екстрених служб - Пасічник, В. Б. (My University, 2020)
Зроблено огляд загальних функціональних принципів організації Call-центрів із застосуванням технології CTI. Проаналізована типова функціональна схема Call-центру та алгоритм його роботи в процесі надання послуг. Проведений аналіз та виконана організація спеціалізованого Call-центру екстрених служб по типу універсальної служби екстреної допомоги «Система 112». Запропонована методика визначення основних характеристик продуктивності Call-центру.
Keywords: центр обслуговування викликів; call-центр; контакт-центр; комп'ютерна телефонія; cti автоматичний розподіл викликів; чергово-диспетчерська служба; служба екстреної допомоги; система 112; уніфікована картка інформаційного обміну