Дослідження методів ранжування результатів запитів у пошукових системах - Гражевський, Д. С. (My University, 2020)
Проведено дослідження з області інформаційного пошуку, та інформаційно-пошукових систем, що реалізують його. Більш детально проаналізовано один з етапів інформаційного пошуку – ранжування, а також метрики, що дозволяють оцінити його якість. Розглянуто різні методи, що здійснюють ранжування – текстовий метод на основі векторної моделі і TF-IDF, посилальні методи – PageRank, HITS. Також запропоновано гібридний метод ранжирування, що дозволяє підвищити ефективність пошуку. На основі досліджень створено практичні реалізації розглянутих методів, проведено імітаційне моделювання та перевірено показники якості ранжирування, коректність результатів.
Keywords: векторна модель; гібридний метод ранжування; інформаційний пошук; методи ранжування; ранжування; релевантність; hits; pagerank; tf-idf