Особливості функціонування підприємств-постачальників на енергетичному ринку України в умовах ризику - Степаненко, С. В.; Мануйлов, О. В. (ХНТУСХ им. Петра Василенко, 2024)
У статті досліджено особливості функціонування підприємств енергетичного ринку в умовах високого ризику та не-безпеки. Було виокремлено особливості функціонування підприємств енергетичного ринку, які поділено на шість напрямів. Обґрунтовано, що сучасний розвиток енергетичної галузі, орієнтація на сталий розвиток та європейські норми вимагають від підприємств дотримуватися норм енергозбереження та екологічності виробництва, що реалізується на засадах реалізації енергоефективних технологій. Дослідження рейтингу постачальників електроенергії дозволило означити лідерів галузі та ау-тсайдерів за відповідними індикаторами. Доведено, що діяльність підприємств енергетичної галузі формує загальний рівень енергетичної безпеки держави. Зазначено, що відновлення енергетичного сектору в повоєнний період повинно будуватися вже за новими принципами та технологіями інноваційного та цифрового характеру. Проаналізовано основні положення Стратегії енергетичної безпеки держави та виокремлено напрями щодо досягнення поставлених цілей.
Peculiarities of functioning of supplying enterprises in the energy market of Ukraine under condi-tions of risk
Keywords: енергетичний ринок; підприємства-постачальники; енергопостачання; енергетична галузь; енергетична безпека; стратегічний розвиток