Аналіз впливу нелінійних ефектів на параметри передачі у системах із спектральним мультиплексуванням каналів за довжинами хвиль - Кравцов, М. Д. (My University, 2025)
Об'єкт дослідження – оптична система зв'язку, нелінійні ефекти в оптичних волокнах. Мета роботи – аналіз впливу нелінійних ефектів різної фізичної природи на параметри передачі сигналів в оптичних системах зв’язку, які побудовані на основі технологій сімейства WDM. Проаналізовані нелінійні ефекти, що виникають в ОВ, і їх вплив на параметри передачі сучасних ОСЗ. Всі нелінійні ефекти, що виникають в ОВ, зобов'язані або явищу розсіювання (SBS і SRS), або змінах показника заломлення (FWM, SPM, XPM і MI), тобто його залежності від рівня оптичної потужності, що вводиться. Такі спотворення обмежують пропускну здатність самого оптичного волокна, а також довжину оптичних ліній ОСЗ. Особливо гостро ця проблема стоїть в ОСЗ на основі технологій сімейства WDM, у яких досягається значне збільшення пропускної здатності і, відповідно, швидкості передачі інформаційних потоків.
Keywords: ОСЗ; показник заломлення; спектральне мультиплексування каналів; оптичне волокно; явище розсіювання