Акустичний пристрій для визначення параметрів турбулентності в атмосферному прикордонному шарі - Карташов, В. М.; Сідоров, Г. І.; Шейко, С. О.; Полонська, А. С. (ХНУРЕ, 2017)
Акустичний пристрій для визначення параметрів турбулентності в атмосферному прикордонному шарі містить перестроюваний по частоті передавач, комутатор передаванняприймання, передавально-приймальну антену, перестроюваний по частоті приймач, блок затримки, блок виділення сигналу з вибраної висоти зондування, до виходу якого паралельно підключені послідовно з'єднані квадратичний детектор, перший блок інтегрування-усереднення і послідовно з'єднані лінійний детектор, другий блок інтегрування-усереднення, квадратор, виходи першого блока інтегрування-усереднення і квадратора підключені до двох входів обчислювального блока, перший вихід обчислювального блока підключений до входів передавача і комутатора передавання-приймання, другий вихід обчислювального блока підключений дo другого входу блока виділення сигналів. Додатково введені послідовно включені мікрофон з круговою діаграмою спрямованості, аналізатор спектра зовнішніх акустичних завад та блок керування частотами передавача та приймача, вихід якого підключений до першого входу передавача та до другого входу приймача.
Keywords: акустичний пристрій; турбулентність; передавач