Модель раннього попередження про кіберзагрози у мережах 5G з використанням марківських процесів - Коляденко, Ю. Ю.; Бадеєв, В. О. (ХНУРЕ, 2024)
Безпека телекомунікаційних мереж, у яких канал передачі може використовуватися одночасно багатьма користувачами, є особливо важливою проблемою. У безпроводових міських мережах ця проблема ускладнюється тим, що канал зв'язку є загальнодоступним. Іншими словами, інформація, яка передається в таких мере жах, може бути легко перехоплена зловмисниками. Це може призвести до крадіжки персональних даних, фінансових збитків або навіть до порушення безпеки критичної інфраструктури. Інформаційна безпека може бути порушена відмовами, які впливають на доступність, цілісність або конфіденційність інформації. Ці відмови можуть бути викликані вразливостями – дефектами в програмному або апаратному забезпеченні, які можуть бути використані зловмисниками для отримання несанкціонованого доступу до інформації. Інформаційна безпека є однією із складових гарантоспроможності мережах зв'язку 5G. Основну загрозу безпеці таких систем становлять вразливості насамперед програмних компонентів. Незважаючи на те, що інформація про вразливості програмних продуктів є загальнодоступною, існуючих даних недостатньо для того, щоб кількісно оцінити безпеку цих продуктів за одним загальним критерієм. Також неможливо про гнозувати, наскільки вони будуть захищені від атак у майбутньому. Одна з основних проблем вибору найбільш захищеної конфігурації 5G полягає в складності кількісної оцінки рівня інформаційної безпеки. Крім того, важко обрати адекватні показники для оцінки, які враховують всі фактори, що впливають на успішне проникнення в мережу та розмір потенційних збитків. Пошук вразливостей у програмних компонентах є актуальним та ресурсомістким завданням, яким останнім часом займаються великі компанії та дослідницькі центри. Аналіз процесів виявлення та усунення вразли востей показує, що вони можуть бути описані системою масового обслуговування з необмеженою довжиною черги. Розроблено модель раннього попередження про кіберзагрози у мережах 5G з використанням марківських процесів. За допомогою імітаційного моделювання в середовищі Matlab отримано часову діаграму надходження заявок на виявлення вразливостей. Також отримано зміну ймовірностей станів. Таким чином, знаючи інтенсивність потоків можна в реальному масштабі часу моделювати та прогнозувати процеси надходження заявок на виявлення вразливостей.
Keywords: кіберзагроза; мережа 5G; марківський процес; виявлення та усунення вразливостей