Оцінювання якості зображення на основі індексу структурної подібності SSIM - Артеменко, М. О. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є методи оцінювання якості спотворених зображень. Мета кваліфікаційної роботи – дослідження методів оцінювання якості спотворених зображень. Порівняльний аналіз таких метрик якості зображень як PSNR та індекс SSIM. В роботі було виконано порівняльний аналіз двох метрик якості зображень: індексу SSIM та PSNR. Розглянуто два типи спотворень: шум JPEG компресії і адитивний білий гаусів шум. Індекс SSIM виявився більш чутливим до спотворень у вигляді адитивного білого гаусового шуму, хоча шуми компресіїї є візуально більш помітними. Останнє свідчить на користь традиційної метрики PSNR, яка крім того є значно простішою в обчислювальному плані.
Keywords: спотворене зображення; метрика якості зображень