Дослідження кутового розподілу помилок при різних швидкостях передачі в декаметровому діапазоні - Булага, В. А. (ХНУРЕ, 2024)
Зазначено, що основними факторами, які впливають на зменшення пропускної спроможності та надійності каналів зв'язку в декаметровому діапазоні, є багатопроменевість і рівень завад від передавачів, що працюють за близькими частотами. Відомо, що одним із способів боротьби з такими негативними явищами є застосування в системах зв'язку фазованих антенних решіток. Проведено оцінку ефективності фазованої антенної системи за інформаційним критерієм «коефіцієнти помилок – кут місця». Досліджено кутовий розподіл помилок при різних швидкостях передачі в короткохвильовому діапазоні при використання фазованих антенних решіток за інформаційним критерієм «коефіцієнти помилок – кут місця». Отримані результати дозволяють зробити наступні висновки: повною мірою підтверджується можливість використання приладів виявлення похибок при випробуванні надійності каналів зв'язку декаметрового діапазону; застосування керованих фазованих антенних решіток на приймальній стороні дозволяє вирішувати комплекс траєкторних завдань, а також дозволяє дати оцінку ефективності систем зв'язку, що використовують на прийомі розподіл променів.
Keywords: декаметровий діапазон; кутовий розподіл; швидкість передачі; багатопроменевість; фазована антенна решітка; пропускна спроможність