Інноваційні стратегії освітнього менеджменту в Україні - Іваненко, Л. І.; Кудінова, М. М.; Маслій, В. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2021)
В дослідженні розкрита сутність освітнього менеджменту, виділено складові цього процесу та його важливість для ефективного функціонування та розвитку сучасного закладу вищої освіти в Україні. Визначено важливість попередньої діагностики показників діяльності, обґрунтовано необхідність використання SWOT-аналізу. На прикладі Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна проведено оцінку його внутрішнього та зовнішнього стану, проаналізована стратегія розвитку Каразінського університету на 2019–2025 рр. та результати, які вже досягнуті в рамках її реалізації, виділено напрями, які потребують подальшого розвитку. // The study reveals the essence of educational management, highlights the components of this process and its importance for the effective functioning and development of a modern higher education institution in Ukraine. The importance of preliminary diagnostics of performance indicators is determined, the necessity of using SWOT-analysis is substantiated. On the example of V. N. Karazin Kharkiv National University, an assessment of its internal and external condition was made, the development strategy of Karazin University for 2019–2025 was analyzed and the results already achieved in its implementation, areas that need further development were identified.
Keywords: освітній менеджмент; заклад вищої освіти; SWOT-аналіз; educational management; institution of higher education; SWOT-analysis