Моделі та методи багатокритеріального синтезу фізичних структур при автоматизованому проектуванні розподілених баз даних - Ульянова, О. С. (My University, 2011)
У дисертаційній роботі отримано розв’язання важливої науково-технічної задачі підвищення ефективності систем автоматизації проектування розподілених баз даних (РБД) шляхом створення ефективних математичних моделей, методів, алгоритмів і програмного забезпечення для процедур багатокритеріального синтезу їх фізичних структур. Сформульована постановка загальної багатокритеріальної задачі синтезу фізичних структур РБД для комп’ютерних мереж довільної структури, що враховує їх вартісні і функціональні характеристики й об’єднує відомі однокритеріальні задачі. Розроблені та вдосконалені математичні моделі задач оцінки часу доступу до інформаційних ресурсів РБД і багатокритеріального синтезу їх фізичних структур РБД. Розроблені та вдосконалені методи усіченого перебору варіантів, на основі адитивного алгоритму Балаша, еволюційного синтезу і покоординатної оптимізації для розв’язання задач багатокритеріального синтезу фізичних структур РБД, що мають меншу часову складність, ніж відомі методи. In dissertational work the decision of the important scientific and technical problem of increase of efficiency of systems of computer-aided designing of the distributed databases (DDB) by creation of effective mathematical models, methods, algorithms and the software for procedures multi-criteria synthesis of their physical structures is received. Statement of the general multi-criteria problems of synthesis of physical structures DDB for computer networks of any structure, considering their cost both functional characteristics and uniting known single-criteria problems is formulated. Are developed and improved the mathematical model and a method of an estimation of time of access to information resources of the DDB and the methods multi-criteria synthesis of physical structures of the DDB. Are developed and improved a method of the truncated search of variants, on the basis of schemes of additive algorithm of Balash, coorinate optimisation and evolutionary synthesis for the decision of problems for multi-criteria synthesis of physical structures DDB, which have essentially smaller time complexity, than known.
Keywords: розподілена база даних; багатокритеріальний синтез; фізична структура; час доступу; the distributed database; computer-aided designing; physical structure; access time; multi-criteria synthesis