Юридична природа публічних ліцензій у сфері авторського права і суміжних прав - Якубівський, І. Є. (Право, 2015)
У статті досліджено питання щодо юридичної природи публічних ліцензій на використання об’єктів авторського права та суміжних прав (GNU General Public License, Creative Commons, Free Art License та ін.). Автор не погоджується із тим, що публічні ліцензії є договорами приєднання, і наводить аргументи на користь віднесення публічних ліцензій до категорії односторонніх правочинів. За результатами проведеного аналізу сформульовано пропозиції до законодавства України про авторське право і суміжні права. // The article analyzes the issue of the legal nature of public licenses for the use of copyright and related rights (GNU General Public License, Free Art License, etc.). The author does not agree that public licenses are joining agreements, and gives arguments in favor of assigning public licenses to the category of unilateral transactions. According to the results of the analysis, proposals for the legislation of Ukraine on copyright and adjacent rights are formulated.
Keywords: авторське право; суміжні права; публічна ліцензія; договір приєднання; односторонній правочин; copyright; adjacent rights; public license; agreement of accession; unilateral law