Загальноправові принципи реалізації прав осіб з інвалідністю у сфері трудових відносин - Дяченко, О. А. (КНУ ім. Т. Г. Шевченка, 2021)
Стаття присвячена комплексному дослідженню сутності та переліку загальноправових принципів реалізації прав осіб з інвалідністю у сфері трудових відносин. Автором формулюється визначення досліджуваних загальноправових принципів, а також аналізується система таких принципів, а саме принципів верховенства права, людиноцентризму, законності, справедливості, рівності прав і можливостей (заборони дискримінації). У висновках до статті окреслюється актуальне соціально-правове значення загальноправових принципів реалізації прав осіб з інвалідністю у сфері трудових відносин, а також встановлюється зв’язок процесу об’єктивації цих принципів із забезпеченням соціальної безпеки осіб з інвалідністю. The article is devoted to a comprehensive study of the essence and structure of the general legal principles of the realization of the rights of persons with disabilities in the field of labor relations. The author formulates the definition of the general legal principles under study, as well as analyzes the system of these principles, which consists of the principles of the rule of law, human centrism, legality, justice, equality of rights and opportunities (prohibition of discrimination). The conclusions to the article outline the actual socio-legal significance of the general legal principles of the realization of the rights of persons with disabilities in the field of labor relations, and also establish the connection of the process of objectification of these principles with ensuring the social security of persons with disabilities.
Keywords: загальноправові принципи; інвалідність; особи з інвалідністю; права у сфері трудових відносин; принципи права; disability; general legal principles; persons with disabilities; principles of law; rights in the field of labor relations